В столичните квартали Факултета и Филиповци расте напрежението във връзка с

...
В столичните квартали Факултета и Филиповци расте напрежението във връзка с
Коментари Харесай

МВР: Вече няма напрежение във Факултета и Филиповци

В столичните квартали " Факултета " и Филиповци пораства напрежението по отношение на слагането под непоколебим надзор на придвижването. Изпратени са допълнителни полицейски сили на място, които наблюдават развиването на обстановката. В 14 ч. Министерство на вътрешните работи заяви, че няма напрежение, хората са се разпръснали. Във " Факултета " ромите неверно изтълкували появяването на жандармерия. " Жителка на квартала се обади в полицията за домашно принуждение. Бившият й мъж, който е сограничителна заповед, се появил. Затова изпратихме патрул ", съобщи зам.-шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Антон Златанов пред БНР. Като видели патрула, ромите се събрали пред  едното контролно-пропусквателен пункт в квартала. Униформеният не заяви за какво са се събрали ромите във Филиповци. 

И в двата квартала към 12.00 ч. започнаха да се събират огромни групи недоволстващи. Около 50 души бяха пред един от контролно пропускателните пунктове на  „ Факултета “, чуват се крясъци „ Оставка “. 

Пред БНР здравният посредник Христо Николов изясни, че във " Факултета " работи единствено един от огромните супермаркети, а в квартала живеят към 40 000 души. Освен това ромите остават без работа, работодатели са им се обадили да не вървят, тъй като ги е боязън, че са заразни.  Доц. Алексей Пампоров изясни също пред БНР, че тези хора остават всеобщо без прехранване. Мнозина работят ден за ден - като товарачи или в строителството, а в този момент няма какво. Във Филиповци няма и течаща вода. " Защо военните не докарат една полева баня?! ", сподели Пампоров.

Пред публицисти зам.-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи изясни, че ситуацията се успокоява. " Водим диалози с жителите на квартала, тук са двамата районни зам.-кметове, опитваме се да сме диалогични, не подхващаме репресивни ограничения. Супермаркетът е зареден изцяло с хранителни артикули ", изясни ст. комисар Златанов. 

Той изясни, че снощи група поданици на " Факултета " са спорили с полицията на едно от КПП-та, а клип, сниман от конфликта, е бил пуснат във фейсбук. Това евентуално също е предизвикало недоволството на хората. " Бяхме на място - управлението на Столична дирекция на вътрешните работи, управлението на „ Жандармерията “, разговаряхме там с хора, които се изявяват като водачи в квартала. Няма да има напрежение, само че за хората в тези два квартала " Филиповци " и " Факултета " би трябвало да е ясно, че до момента в който има заповед за карантина на двата квартала, тя ще се извършва на 100 % и няма да се позволяват произволи ", сподели ст. комисар Златанов.

10 са позитивните проби на инфектирани с ковид   в кварталите " Факултета " и " Филиповци "   по данни на РЗИ-София. Двата квартала са с полицейска обсада и влизането и излизането от тях става през контролно-пропусквателен пункт. Полицията насочи  спомагателни сили натам от нощес , откакто имаше напрежение.

" Опитвам се с целия престиж, с който разполагам, да ги убедя, че няма потребност от митинг . Не е подобаващ миг за подобен митинг.  При събиране на доста хора вкупом рискът от разпространяването на пандемията е доста по-голям ", разяснява водачът на " Евророма " Цветелин Кънчев " пред Bulgaria ON AIR.

По думите му  би трябвало да се прояви схващане към служителите на реда и никога да не се стига до конфликти , макар че някои от органите на реда превишавали пълномощията си.

В послание към жителите на двата квартала - " Факултета " и " Филиповци " водачът на Евророма сподели: " Вие нямате право да се сърдите на премиера Бойко Борисов, вие 95% гласувахте за него, вие сте си вътрешни хора, разберете се там . ".

Кънчев настоя за доста строга карантина в цялата страна . " Не единствено в ромските квартали, на нас ни трябват извънредно строги ограничения в цялата страна ", безапелационен бе водачът на " Евророма ".

Той увери, че хората в квартал " Факултета " живеят в непорочност и съблюдават висока персонална хигиена. Но във Филиповци няма течаща вода.

" Искам да чуя, че при ромите процентът на заболеваемост е по-голям. Досега не е казано такова нещо. Аз мисля, че процентно нещата се движат съразмерно . Вирусът не сортира. Ако някой си играе на ксенофобия, при вируса това го няма ", сподели Кънчев.

“Би трябвало тези жители да схванат, че като е въведена карантина, би трябвало да си останат на мястото, ” обясни вътрешният министър Младен Маринов нощес. “Такива групи, както знаете, нямат публични представители, ” изясни той.

Двете столични махали " Факултета " и " Филиповци " бяха сложени под карантина със заповед на здравния министър Ананиев от 16 април, откакто бяха разпознати като огнища на болестта Covid-19. В двата квартала има 20 случая на ковид. Днес от Националния щаб оповестиха също по този начин, че 50% от бързите проби в ромските квартали в София са позитивни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР